Бургас, ул. Индустиална 7

 +359 (878) 255 061 

Моят профил

Количка

mobile logo

Новини

Николай Николов
декември 31, 2019
2019 – годината на сбъднатите мечти

Минути, преди часовника да отброи края на 2019 година всички ние сме свиканли да си правим равносметка. Ето каква беше изминалата година за нас от Сдружение „Верният настойник“

През месец  Януари сдружението отпразнува седмата годишнина от създаването на една устойчива стопанска дейност в сферата на социалните услуги – частни домове за възрастни хора. Чрез това социално предприятие ние успяхме да помогнем на стотици семейства.
Вторият месец от годината по традиция всички обръщаме поглед отново към учебните заведения, когато приключва първият учебен срок. Нещото за което доста години мечтаехме да се случи бе  проект „Шестица – жълтица“да достигне  национално ниво. Проекта има за цел да стимулира деца от институции и такива в неравностойно социално положение да показват по-добри резултати в училище, като им осигурява по 1 лев за всяка една текуща оценка изкарана през изминалият учебен срок. Заедо с партньори като Сдружение „Свят без граници“ Стара Загора, Сдружение „Нов път“ Хайредин, Сдружение „Дунавско сияние“ Русе, Сдружение „Болни от астма“ Ямбол и други спяхме да наситим картата на България с още повече достигнати деца.
Целият месец  Март премина в трескава подготовка на мега събитието  което всички очаквахме от много време – отпразнуването на 10 години „Верният настойник“. Бляскавото тържество се проведе в голяма зала в гр. Бургас и събра стотици бивши и настоящи служители, приятели и партньори на „Верният настойник“ . В навечерието на празника, заедно с нашите основни партньори от „Повече бъдеще“ Германия успяхме да раздадем над 3 тона куманитарни помощи на хора в нужда от нашият регион.
Месец Април започна с много добра новина за още една сбъдната мечта на ръководството на организацията.  Получихме дългоочаваното удостоверение от БАБХ за Оператор Хранително банкиране. Организацията получава вторият подобен лиценз за държавата Хранителната банка на „Верният настоник“ е проект, който ще бъде приоритетен за новата 2020 и  годините за напред,
В месеца на Великден продължихме редица дарителски кампании в които успяхме да раздадем тонове хуманитарни и хранителни продукти. Достигнахме деца и семейства в риск. Април бе и началото на новият много успешен сезон на партньорство между „Верният настойник“ и „Метро Уорлд Чайлд“ като целта за 2019 година е изпълнена – ежеседмична работа с 500 деца.

През месец Май стартира проект „Повече бъдеще 2019“ – мащабна дарителска кампания в която до краня на годината сме получили и разпределили около 25 тона хуманитарни помощи. Бяме посетени и от момчета с мотори от  рали клуб „Karawane Oberpflaz“ , които включиха Сдружение „Верният настойник“ в своят благотворителен рали маршрут и заедно с тях успяхме да зарадваме над 500 деца с обувки.
През лятото продължихме успешното развитие на дарителските ни проекти и инициативи. Подкрепихме и  Фестивала на детската приказка, който се провежда в Новозагорско. Събрахме сили и мощно се завърнахме през септември за новата учебна година в която привлякохме нови деца в проект „Стани настойник“, като в момента децата в него наброяват 45. Сдружението, заедно с германски партньори се грижат целево за децата като заплащаме таксите им за детска градина, осигуряваме всичките им разноски за посещение на учебно заведение и ги обличаме с чисто нови дрешки няколко пъти в годината. В помощ на сдружението за няколко седмици при нас дойде и момче доброволец от Германия на име Лукас.
През месец Септември се осъществи още една мечта на „Верният настойник“ – построихме първата детска площадка с новите ни партньори от американската организация „Чейнджинг а Генерейшън“ Тя се намира в детската градина на село Свобода общ. Камено и заменя старата, която е опасна и не може да бъде употребявана. На тържественото откриване дойде делегация начело с кмета на Община Камено – Жельо Вардунски
В началото на месец Октомври отново бяхме посетени от германските ни партньори от „Повече бъдеще“ и заедно раздадохме много детски дрехи, учебни пособия и над 8 тона хранителни продукти. Сдружението и партньорите ни бяха приети и поздравени лично от кмета на Община Бургас – г-н Димитър Николов.
Месец  Ноември отново се превърна в детски празник – този път за децата от Карнобатското село Чукарка, които в което за пръв път се изгражда нова детска площадка. За откриването и а и за затвръждаване на успешното партньорство от САЩ лично дойде д-р Уейн – един от двигателите на организацията „Чейнджинг а Дженерейшън“.  През този месец се случи още едно неочаквано чудо за „Верният настойник“. От Германия получихме нов товарен микробус, който ще допринесе за подобряване на логистиката на организацията.  Дарението е от германско семейство, част от Сдружение „Повече бъдеще“.
Последният месец на 2019 година по традиция бе много динамичен. В началото му бургаски брокери зарадваха организацията ни с голяма парична сума събрана на традиционният им Коледен бал.  Сумата е предв идена за проект „Шестица –жълтица“.  В навечерието на най-светлият християнски празник – Рождество Христово се проведе за поредна година и най-големият проект за деца в България – „Операция: Рождествено дете“ . И тази година кампанията, чийто оператор за България е нашата организация успя да достигне около 35 000 деца с подаръчни пакети и послания за празника.

Ако трябва да опишем с няколко думи изминалата 2019 година, определно част от тях ще са: успех, сбъднати мечти, много зарадвани деца и семейства. Едно обаче е сигурно – най-доброто тепърва предстои – колкото и клеширано да звучи, но в реалността  екипа на „Верният настойник“ работи  до последният ден на 2019 година за подобряване на дейността си в много направления.
През новата 2020 година си обещаваме да бъдем повод за радост на още хиляди семейства в нужда, обещаваме си да бъдем по-продуктивни, да развием още повече дейността си, а на вас обещаваме да ви държим все по информирани за нещата които се случват около нас защото заедно правим много повече.
Желаем на всички вас – нашите приятели и партньори  весело посрещане на новата 2020 година и нека тя ви донесе радост, мир и изобилие!