Бургас, ул. Индустиална 7

 +359 (878) 255 061 

Моят профил

Количка

mobile logo

Новини

Николай Николов
април 18, 2020
Хранителна банка „Верният настойник“ с фурор по време на кризата

„Като атлет на старта при състезание“ – така се шегуват доброволците от Сдружение „Верният настойник“ за удърният старт на дейността „Хранително банкиране“ към организацията.
„От въвеждането на извънредното положение към нас откликнаха изключително много дарители. Наблюдаване тенденция  на все повече местни фирми и физически лица да даряват хранителни продукти и да желаят да се включат в доброволческите екипи – точно това е целта на развитие на хранителната банка. Това означава, че вървим в правилната посока.“ заяви председателят на Сдружение „Верният настойник“ Жельо Желев.

За по малко от месец, до навечерието на Великден от организацията успяха да раздадат 10 702 кг  хранителни продукти от първа необходимост на лица в неравностойни положение, засегнати от въведените извънредни мерки от Правителството. В инициативата се вкючиха много  млади хора както от България, така и от чужбина, много приятели на „Верният настойник“, неправителствени организации като „Mehr Zunknuft“ (Повече бъдеще) Германия и Американската организация „Changing a Generation“. В кампанията ни се включиха много млади хора, които донесоха хранителни продукти, захарни изделя, яйца и козунаци в склада на банката.
Голяма подкрепа получихме и от две големи бургаски фирми. Една от тях е  „АКВА НОВА-ПАК“ ЕООД която е производител и дистрибутор на колбаси, консервирани продукти и напитки, която ни дари огромно количество консерви с леща и зрял фасул. Молбата на ръководството на компанията бе хранителните продукти да достигнат до максимален брой хора.
Другата голяма компания която дари хранителни продукти с които ще успеем да достигнем над 80 семейства  „ИНТЕРФУУД СРЕДЕЦ“ ООД, която е лидер в дистрибуцията на хранителни продукти Бургас и областта.
За периода периода от средата на месец март до сега Хранителна банка „Верният настойник“ е 1520 пакета с хранителни продукти с които достигнахме до 1682 семесйтва и 5046 деца и то не само в Бургас и областта, а и в различни точки на страната посредством наши партньори.

„Това е само началото, след празниците продължаваме с нова сила. Междувременно предвиждаме разговори с още компании и други организации, така, че да можем да отговорим на всичките ни заявки. Хранителна банка „Верният настойник“ не е създадена заради кризата с COVID 19,  и тя ще продължи да функционира и след като бедствието отмине. Планираме достигането до много нови населени места и социални институции“ категоричен е Желев.

Голяма популярност придобива и фейсбук страницата на структурата, като само за седмица е посетена от над 50 хиляди души. Именно в нея ще продължават да се споделят много снимки и информация от изминалите и бъдещите раздавания на храна, както и там първо ще бъдат оповестявани новите кампании.