Бургас, ул. Индустиална 7

 +359 (878) 255 061 

Моят профил

Количка

mobile logo

Новини

Николай Николов
ноември 14, 2020
Кампания за Световният ден на диабета

 

14 ноември е избран за  Световният ден за борба с диабета.  Диабетът е хронично заболяване, което придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип.
В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.
Сдружение „Верният настойник“ подкрепя една общинска пациентска организация, бореща се с разпространнението и превенция на диабетни заболявания, посредством проект „Повече здрави“. Проекта се финансира от немската неправителствена организация „Повече бъдеще“. Една от организациите получаващи пряко финансиране от няколко години е Общисното сдружение с нестопанска цел „Пламаци на надежда“ гр. Камено, в което членуват десетки хора от общината носещи това заболяване.
По случай днешният празник, десетки членове на Сдружението, живеещи в гр. Камено. бяха посетени от представители на Хранителна банка „Верният настойник“ и бяха зарадвани с големи пакети съдържащи продукти от първа необходимост.  Изненадата у възрастните хора  беше голяма, тъй, като те трудно успяват да си напазаруват с продукти от първа необходимост, тъй като диабетиците са една от доста уязвимите групи, които е необходимо да се предпазват от COVID инфекция.
По време на обиколката по адресите присъства и председателката на ОСНЦ „Пламъци на надежда“ г-жа Мирянова, която въпреки разклатеното си здравословно състояние успя да зарадва и поздрави всеки един член на организацията с празника.