Бургас, ул. Индустиална 7

 +359 (878) 255 061 

Моят профил

Количка

mobile logo

Новини

Николай Николов
декември 24, 2019
Най-големият проект за деца в България раздаде 35 000 подаръка

В навечерието на най-големият християнски празник Бъдни вечер приключи и тазгодишното издание на най-мащабният проект за деца на територията на страната ни – „Операция: Рождествено дете“. Проекта, който  се осъществява за 21-ва портедна година на територията на страната ни и има международно измерение и се ръководи от американската организация „Самаританс пърс /Samaritan`s Purse“ известна още с работата си в най-бедните точни на планетата и с множеството си доброволци помагащи след войни, бедствия и природни катастрофи.
Идеята на „Операция: Рождествено дете“ се заражда през октомври 1990, когато Дейв и Джил Кук от Уелс гледат телевизионен репортаж за детските домове в Румъния. Това се случва след мирната революция в страната. Те си задават въпроса: „Как можем да помогнем на истинските жертви, т. е. на децата, които живеят при толкова тежки условния?” Решават да приготвят подаръци, които да изразяват тяхната любов.

Те организират, подготвят и изпращат в Румъния 9 тира с медицински принадлежности, храна, дрехи и подаръци за Рождество за децата. Така слагат началото на най-голямата програма за деца по Рождество в света.

През 1993 Франклин Греъм, международен президент на организацията Samaritan’s Purse, поема организирането и осъществяването на „Операция Рождествено дете”. От 1993 са приготвени и изпратени над 85 милиона подаръци на нуждаещи се деца. Днес има 11 изпращащи страни и 124 приемащи страни, измежду които е и България.

От няколко години Сдружение „Верният настойник“ е оператор за България на проекта, като в  партньорство с църкви от всички деноминации, неправителствени организации и  доброволчески екипи организират детски празници в големи и малки населени места, махали, читалища, училища, детски градини, затвори, бежански центрове и всякакъв вид институции за деца, на които раздават подаръци опаковани в украсени кутии от обувки. В проекта се включват деца от 2 до 14 годишна възраст.

През тази кампания, проекта достигна до 35 000 деца посредством 200 партньорски организации, логистично обслижени в 5 склада на територията на цялата страна. В тазгодишната инициатива се включиха над 500 доброволци.
Освен краткосрочните цели, всеки партньор на проекта има възможност да се възползва от проект за последваща работа с деца посреством специален курс специално разработн за най-малките.

Сдружение „Верният настойник“ благодари на всички партньори включили се в кампанията тази година и им пожелава светли празници!