Бургас, ул. Индустиална 7

 +359 (878) 255 061 

Моят профил

Количка

mobile logo

Новини

Николай Николов
април 23, 2019
Представиха напредъка на държавата в грижата за децата в гр. Сливен

Осмото по ред издание на годишния доклад „Бележник 2019: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“ беше представено днес в Сливен и в още седем града в страната.

Докладът се изработва от Национална мрежа за децата – обединение на 152 граждански организации от цялата страна, които работят за и с деца и семейства. Той прави преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България. Автори са 30 експерти, които ежедневно са на терен и работят директно с деца и семейства в цяла България.

За трета поредна година докладът включва и мнението на над 460 деца, млади хора, родители и професионалисти. Целта е да разберем какъв е животът на децата, на техните родители и как се справят професионалистите, чиято роля е да ги подкрепят – учители, здравни и социални работници и др. Така, заедно с експертната гледна точка, се показват и впечатленията, нагласите и очакванията на обикновените хора. Без претенции за представителност и изчерпателност, в края на 2018 и началото на 2019 г., участниците във … фокус групи и онлайн анкета, споделиха факти за своя живот и мненията си за публичните услуги в областта на здравеопазването, образованието, правосъдието и семейството. Тази година двата доклада – този с оценките на експертите, и този, с мнението на децата, родителите и професионалистите – са представени в една обща книжка. Тя включва и автентични мнения на деца, набрани чрез допитвания, проведени от младежи от Национален Юрочайлд форум – България (НЕФ) и от децата в младежка мрежа „Мегафон“.

В гр. Сливен бяха представени някой от най-важните теми обхванти в доклада, с говорители от всички области на които се простира Югоизточният регион на Национална мрежа за децата:

  • Детско здраве с говорител д-р Стефан Панайотов – лекар и председател на Фондация „Здравето на ромите“ гр. Сливен
  • Образование  с говорител Мария Иванова – педагог, експерт към Сдружение „Верният настойник“ гр. Бургас
  • Правосъдие за деца с говорител Дияна Бончева – журналист, представител на Читалище „Умение 2003“ гр. Ямбол

На събитието присъстваха представители на Областна администрация Сливен, Община Сливен както и студенти и представители на различни НПО-та.

Бележник 2019 отбелязва лек напредък в грижите за децата, който се отразява и в по-високата обща оценка на държавата. Тази година тя е Среден 3,31 – което е най-високата оценка до момента през осемте години, в които се изработва докладът. Миналата година държавата получи най-ниската оценка от момента на изготвяне на доклада – Среден 2,88.

По време на събитието бе показано и видео с мнението на деца от младежка мрежа „Мегафон“, които отправиха препоръки към министрите на здравеопазването, образованието, правосъдието и труда и социалната политика. Те също така написаха лични послания към министрите в истински „Ученически книжки“. Тези бележници, попълнени от децата, ще бъдат връчени на съответните министри, с които Национална мрежа за децата поиска срещи, за да представи годишния доклад Бележник 2019.

В самият край на представянето на  Бележник се състоя и много интересна дискусия на тема „Приемна грижа“ в която участие взеха всички присъстващи