Бургас, ул. Индустиална 7

 +359 (878) 255 061 

Моят профил

Количка

mobile logo

Детайли на проекта

Начало  /  Проекти и кампании

март 8, 2021
bagriti

Бургас

Фида Интернешънъл

ФИДА е финаландска неправителствена организация. Тя е една от първите международни организации с които сдружение „Верният настойник“ работи още самото си основаване.  Голям принос за развитието на тези взаимоотношения има г-н Петър Янев който е представител на финландската организация в България.

Работи се по 3 основни проекта:

  • Проект „Вече знам и мога“  – по който се подпомагат детски градини и училища в карайно бедни райони на област Бургас.  Подпомагат се детските градини с плащане на такасата за посещение на детето в детска градина,  а училищата със средства за подобряване на материалната база. Освен това учители от детските градини и училищата са обучавани в ежегодни семенари по финландска методология с въвеждащо обучение в християнски нравствени ценности.  На всеки празник децата са посещавани от представители от България и Финландия.
  • Проект „Щедро сърце“ –  обществени трапезарии за социално слаби деца и семейства. Това е изхранваща програма с обучително-възпитателен елемент, за работа с деца на улицата. Децата са събирани няколко пъти седмично като след проведен урок се хранят безплатно. Функционирането на социалните трабезарии е благодарение на средства за хранителни продукти предоставени от ФИДА Интернешънъл и от доброволци които приготвят и раздават храната. По време на функционирането на проекта сме се сблъсквали с много семейства и техните деца живеещи в крайно-неподходящи битови условия. Проекта преустановява дейност през 2013 година, поради  законодателни промени утежняващи регистрирането и законното функциониране на такъв вид услуга.

Проект „Практични умения Готварство“ – осигуряване на хранителни продукти, както и хонорар на обучаващ готвач. Проекта се осъществява в Основно училище в с. Факия, като в групите му се обучават деца с добър успех и дисциплина от местното школо.