Бургас, ул. Индустиална 7

 +359 (878) 255 061 

Моят профил

Количка

mobile logo

Детайли на проекта

Начало  /  Проекти и кампании

март 8, 2021
bagriti

Бургас

1000 лв

Млад готвач

Проекта е приемник на същестуващият още от 2009 проект „Практични умения – готварство“. Провежда се в Основно учлище „Никола Вапцаров“ с. Факия общ. Средец.

Целта на проекта е децата да придобият елементарни практични умения и познания в областта на готварството и сладкарството. Обученията се провеждат като извънкласни занимания, веднъж седмично като всеки един урок протича по идентичен начин – теория и практика.

Теоритичното обучение на децата се провежда от професионален майстор готвач, а практиката се осъществява в професионалната кухненска среда на училището, което е пансионно  и е едно от малкото учебни заведения оборудвани със кухня и столова.

Салати, сърми, панировки, спагети, основни ястия и ордьоври са само малка част от кулинарните познания които има всеки един ученик включен в проекта.  Подбора на децата се осъществява  по два основни и постижими критерия: желание за придобиване на знания и уменя и добра дисциплина и успех в училище.

Проекта в самото начало се финансира от българска общност в Гърция, след което за кратко е обезпечен от финландската организация „ФИДА Интернешънъл“ а от две години средствата за проекта идват от Немската неправителствена организация „Обувки за България“ с председател Хилдегард Кнох-Вилл.

Добрите примери и успеха на проекта през годините се измерва не само в знанията и практическият опит които получават децата,  а от желанието за развитие придоито от не едно и две деца, които продължават обучението си в елитният бургаски Техникум по обществено хранене, сегашна Гимназия по туризъм.

През годините сме обучили по проекта над  200деца.

Проекта се осъществява благодарение на: