Бургас, ул. Индустиална 7

 +359 (878) 255 061 

Моят профил

Количка

mobile logo

Детайли на проекта

Начало  /  Проекти и кампании

март 8, 2021
bagriti

Бургас

1000 лв

Знам и мога

Проекта старира през 2000 година, в партньорство с финландската неправителствена организация „ФИДА Интернешънъл“ и представителят и за България г-н Петър Янев. Проекта има две цели:

  • Възпитание и образование на децата в християнски нравствени ценности
  • Подпомагане на деца посещаващи детска градина като се финансира цялата или част от месечната такса.

Първата детска градина включена в проекта е ЦДГ „Слънце“ гр. Камено с тогавашният директор Мария Иванова. Госпожа Иванова, вдъхновена от резултатите на проекта защитава степен на професионална квалификация, като създава методология и написва помагало одобрено от тогавашният зам министър.  Малко по-късно в проекта е внедрена финландска методология за обучение на деца, със специални помагала. Броят на детските градини, желаещи да бъдат включени в проекта расте толкова бързо, че  в пика през годините бройката им достига до 15 детски градини и три училища. Проекта се осъществява на територията на общините Бургас, Созопол, Камено, Средец и Сунгурларе.

Педагозите, работили с децата по проекта, заключават, че чрез обучението на децата в християнските ценности, агресията в училище и детска градина намалява драстично. Добавената стойност на проекта изобщо не е за подценяване – повишаване на броя деца посещаващи детска градина, като през този прериод в България това бе задължителна само за 5 и 6 годишните.  Тенденцията беше такава, че детските градини с малка посещаемост бяха затваряни. Детските градини работещи по този проект нямаха такива притеснения.

От 2017 година проекта носи новото име „Знам и мога“ а обучението на децата се извършва по методологията на г-жа Мария Иванова. Финансирането вече идва от немската неправителствена организация „Повече бъдеще“ а средствата където децата са освободени от такса се използват за подобряване на материално техническата база на учебното заведение.

По проекта досега са подпомогнати около 4500 деца с подкрепата на: